Dise%c3%b1o_sin_t%c3%adtulo.jpg_thumb90

Carolina Paz Herrera Lavados

Docente

Universidad del Bío-Bío

Chillán, Chile

Líneas de Investigación


Tecnologías emergentes en alimentos Proteínas y péptidos Geles emulsionados y Nanoemulsiones Valorización de residuos

Educación

  •  Bioingeniero, UNIVERSIDAD DE CONCEPCION. Chile, 2013
  •  Ciencias mención Microbiología, UNIVERSIDAD DE CONCEPCION. Chile, 2015
  •  Ciencias Biológicas, UNIVERSIDAD DE CONCEPCION. Chile, 2012
  •  Ingeniería de Alimentos, UNIVERSIDAD DEL BIO-BIO. Chile, 2025
  •  Biomedical Sciences, University of Freiburg. Alemania, 2015

Experiencia Académica

  •   Ayudante Part Time

    UNIVERSIDAD DE CONCEPCION

    Ciencias Biológicas

    Concepción, Chile

    2013 - 2015

  •   Docente Part Time

    UNIVERSIDAD DEL BIO-BIO

    Ciencias Básicas

    Chillán, Chile

    2025 - A la fecha

Experiencia Profesional

  •   Asistente de investigación Full Time

    Universidad del Bio-Bio

    Chillán, Chile

    2016 - 2020

  •   Docente Part Time

    Universidad del Bío-Bío

    Chillán, Chile

    2025 - A la fecha

Premios y Distinciones

  •   3° lugar en la Competencia Internacional “Graduate Student Oral Competition in honor of George F. Stewart and Malcolm Bourne”

    Institute of Food Technologist

    Estados Unidos, 2023

    Premio otorgado a las mejores presentaciones en la categoría de Estudiantes Internacionales


 

Article (11)

Obtaining bioactive peptides by enhancing enzymatic hydrolysis of salmon by-product proteins through Pulsed Electric Fields (PEF)
Influence of starch-protein interactions on the digestibility and chemical properties of a 3D-printed food matrix based on salmon by-product proteins
Liposomes Loaded with Green Tea Polyphenols-Optimization, Characterization, and Release Kinetics Under Conventional Heating and Pulsed Electric Fields
Development of bean-based emulgels for 3D printing applications: Feasibility for dysphagia diets
Evaluation of physicochemical properties of starch-protein gels: Printability and postprocessing
Polyphenol Extraction of Green Tea Through Pulsed Electric Field: Yield Improvement and Environmental Assessment
Three-Dimensional Printing Parameter Optimization for Salmon Gelatin Gels Using Artificial Neural Networks and Response Surface Methodology: Influence on Physicochemical and Digestibility Properties
Combined Treatments of High Hydrostatic Pressure and CO2 in Coho Salmon (Oncorhynchus kisutch): Effects on Enzyme Inactivation, Physicochemical Properties, and Microbial Shelf Life
Physicochemical properties of high-pressure treated lentil protein-based nanoemulsions
Influence of temperature, calcium and sucrose concentration on viscoelastic properties of Prosopis chilensis seed gum and nopal mucilage dispersions
Biofilm and Helicobacter pylori: From environment to human host

Proyecto (4)

Desarrollo y validación de un prototipo de rehidratación por nebulización con pulsos de vacío para obtener frutos de carozo con calidad diferenciada
Evaluation of pulsed electric field (pef) on enzymatic hydrolysis and maillard reaction to obtain functional peptides with potential use as food additives
Plataforma científico-técnica de análisis de cervezas chilenas
Actividad probiótica y antioxidante de Lactobacillus bioacumuladores de selenio
9
Gipsy Tabilo

Dean of Department

Food Engineering

UNIVERSIDAD DEL BIO BIO

Chillan, Chile

7
Mario Perez

Profesor Titular

Departamento de Ingeniería en Almentos

Universidad del Bío-Bío

Chillan, Chile

1
Ricardo Villalobos

Académico/Investigador

Ingeniería en Alimentos

University of Bio Bio

Chillán, Chile

1
Carmen Saenz

Profesora Titular

Agroindustria y Enología

Universidad de Chile, Fac. Ciencias Agronomicas

Santiago, Chile

1
Luis Moreno

Jornada Completa

Ciencias Básicas

UNIVERSIDAD DEL BIO-BIO

Chillan, Chile

1
Apolinaria García

Investigador

Microbiology

UNIVERSIDAD DE CONCEPCIÓN

Concepción, Chile

1
Juan Reyes

Profesor Asociado

Ingeniería en Alimentos

Universidad del BIO BIO

Chillán , Chile

1
Marcela Jarpa

Director de Investigación

Universidad Adventista de Chile

Chillán, Chile

15
Carolina Herrera

Docente

Ciencias Básicas

Universidad del Bío-Bío

Chillán, Chile

1
Ricardo Villalobos

Profesor Titular

Ingeniería en Alimentos

Universidad del Bío-Bío

Chillán, Chile

2
Erick Jara

Académico

Universidad Adventista de Chile

Chillán, Chile

2
Luis González

Académico investigador

Universidad Católica del Maule

Curicó , Chile